06 11 36 55 92 info@rijschoolmt.nl

Autisme & ADHD

Iedereen zeker op weg!

Autisme

Mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) zijn even capabel als ieder ander om te leren autorijden. Door een andere informatieverwerking gaat het aanleren alleen wat minder vanzelfsprekend. Omdat het verkeer vandaag de dag erg hectisch is hebben mensen met autisme daar meer moeite mee.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet mogelijk is. Door de verschillende vormen van het ASS heeft iedere kandidaat een andere manier van leren, die ook afhankelijk is van het karakter en de leerstijl van de persoon. De rijlessen worden gestructureerd gegeven met duidelijke uitleg. Je krijgt altijd les van dezelfde instructeur die de lessen afstemt op jouw leertempo.

Om praktijkexamen te kunnen doen is er voor mensen met autisme en ADHD altijd een medische keuring en een rijtest nodig. Het CBR beoordeelt daarbij je rijgeschiktheid.
Sinds 2013 zijn de periodieke herkeuring rijbewijs voor mensen met Autisme en ADHD komen te vervallen. Eenmaal je rijbewijs gehaald betekent daarmee dus ook je rijbewijs houden.

AD(H)D

De belangrijkste symptomen van mensen met ADHD manifesteren zich in het klassieke drietal van: onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit. Zij leven vaak in het hier-en-nu en vinden het lastig om de consequenties van hun (impulsieve) handelingen te overzien. Ook kampen zij vaak met concentratieproblemen die op de weg natuurlijk gevaarlijk kunnen zijn.
Het probleem zit er niet in dat mensen met ADHD niet zouden weten wat ze moeten doen, maar door hun stoornis hebben ze wel moeite met de uitvoering, het daadwerkelijk te doen. Daar komt nog bij dat iemand met ADHD elke (deel)taak afzonderlijk prima kan uitvoeren, maar vastloopt wanneer hij meerdere (deel)taken tegelijk moet uitvoeren. De hersenfuncties werken eerder als solisten dan als een goed geolied team.

Daarom is het belangrijk dat rijles voor mensen met ADHD gegeven wordt door instructeurs die hierin gespecialiseerd zijn. De instructeurs begrijpen de situatie en weten hoe ze de lessen het beste over kunnen brengen. Daarnaast kunnen zij, aan het einde van de lesperiode, uitstekend inschatten of de leerling klaar is om zelf de weg op te gaan.

Meer informatie?