06 11 36 55 92 info@rijschoolmt.nl

Faalangst

Samen met vertrouwen naar het examen!

Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Vaak is het een motiverende factor maar sommige mensen zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren. Hierdoor kan men niet doen wat men onder normale omstandigheden wel kan doen. Door onze opleidingen rustig op te bouwen en de leerlingen positieve rijervaringen op te laten doen begeleiden wij de leerlingen zo goed mogelijk naar het examen.

 

Faalangstexamen

Na een uitgebreide proefperiode is bij het CBR gebleken dat een speciaal rijexamen voor faalangst positieve resultaten oplevert bij de kandidaten. Er is sprake van realistischere prestaties waarbij spanningen duidelijk verminderd worden.

Wat houdt het faalangstexamen nu eigenlijk in? De examinator die het examen afneemt heeft een speciale training gevolgd en is dus goed op de hoogte van de valkuilen van faalangst. Het rijexamen voor faalangst duurt langer dan een standaard praktijkexamen, namelijk tachtig minuten. Dat het een faalangstexamen is, wil echter niet zeggen dat het examen gemakkelijker is dan een regulier praktijkexamen. Je moet dezelfde vaardigheden tonen als bij een regulier examen, je hebt er alleen iets langer de tijd voor, en er wordt meer rekening gehouden met de invloed van zenuwen en angst.

Het faalangstexamen begint met een intakegesprek zodat je kunt uitleggen wat je spannend vindt en de examinator begrijpt waar hij rekening mee moet houden. Tijdens de rit is er voldoende tijd om je op je gemak te stellen, er is zelfs de mogelijkheid om een time-out te vragen wanneer je angstgevoelens te groot worden of als je echt ergens moeite mee hebt. Omdat het examen langer duurt, zijn er wel extra kosten aan verbonden.

Rijschool MT vindt het belangrijk dat mensen met faalangst zelfverzekerd aan het verkeer kunnen deelnemen. De speciaal opgeleide instructeurs kunnen faalangst herkennen en de cursist daarbij begeleiden.
Samen zorgen wij ervoor dat jij met een veilig en verantwoord gevoel naar het praktijkexamen gaat!

Proefles aanvragen?