06 11 36 55 92 info@rijschoolmt.nl

Rijangst overwinnen

Krijg je vrijheid weer terug!

Herken je dit?

⦁ Ik begin al te zweten bij de gedachte dat ik op een auto(snel)weg moet invoegen.
⦁ Ik denk wel eens dat ik de controle over mezelf of de auto ga verliezen.
⦁ Ik vermijd het rijden in het donker.
⦁ Ik ervaar bij mijn vertrek al spanning voor het inparkeren op mijn eindbestemming.
⦁ Tijdens een normale rit heb ik soms sterke lichamelijke reacties, zoals bijvoorbeeld zweten, bonkend hart, beven of benauwdheid

Ter geruststelling: je bent niet de enige! Van de zeven miljoen Nederlanders met een rijbewijs zit de helft wel eens nerveus of angstig achter het stuur. Ongeveer 1 miljoen ervaart een vorm van rijangst. Daarvan gebruikt de helft zijn rijbewijs niet of nauwelijks.

Wat is rijangst?

Rijangst is een overmatige en niet-functionele angst om een voertuig te besturen of om bijrijder te zijn. Het is een emotie die je belemmert bij het rijden. Deze emotie heeft te maken met de waarneming van gevaar. Zodra er gevaar dreigt voelen de meeste mensen zich angstig. Deze emotie heeft een beschermende functie en kan in sommige situatie juist nuttig zijn. Wanneer de angst niet meer in verhouding staat tot het werkelijke gevaar kan men spreken van angstklachten. Bij rijangst krijg je het gevoel te blokkeren, het overzicht en daardoor de controle te verliezen en in paniek te raken.

Regelmatig blijkt een negatieve rijervaring de oorzaak te zijn van rijangst, maar ook weinig zelfvertrouwen kan hieraan ten grondslag liggen. Daarnaast kan een verandering van de persoonlijke situatie aanleiding geven tot rijangst. De auto is in deze tijd niet meer weg te denken. Het is een belangrijk middel om je te kunnen verplaatsen en de wereld om je heen te verbreden. Wanneer je niet meer durft te rijden ben je afhankelijk van anderen om van A naar B te komen.

Ondanks dat er veel mensen last hebben van rijangst hoor je er zelden iemand over praten. Het kan dan ook schuld- en schaamtegevoelens oproepen wanneer je herhaaldelijk om hulp vraagt. Rijangst zal je in die situatie erg belemmeren in je dagelijkse leven. Geconfronteerd worden met angst is zeker niet makkelijk. Er wordt dan ook een beroep gedaan op je moed en en doorzettingsvermogen om de rijangst te overwinnen.

Aanpak

Rijschool MT is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met rijangst. De begeleiding starten we altijd met een intakegesprek waarin we ingaan op jouw (specifieke) rijangst. Op basis daarvan maken we een rijbegeleidingsplan met als doel dat je de rijangst zodanig onder controle krijgt dat je ook alleen de weg (weer) op gaat.

Meer informatie?