06 11 36 55 92 info@rijschoolmt.nl

Theorie

Ook met de theorie helpen we jou graag op weg

Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Deelnemen aan het theorie-examen kan al vanaf 16 jaar en het positieve resultaat van het theorie-examen is anderhalf jaar geldig.

iTheorie

Rijschool MT werkt met de online theoriecursus iTheorie om cursisten goed voor te bereiden op het theorie-examen. Met behulp van deze digitale theorieopleiding kun je stapsgewijs bekend raken met de stof. De methodiek bestaat uit een compleet lesboek (met na elk hoofdstuk een oefentoets), diverse oefenexamens en trainingsfilms om de gevaarherkenning te leren begrijpen.

iTheorie is zo gemaakt dat zakken eigenlijk niet meer mogelijk is. Mocht dat toch gebeuren, dan kun je altijd nog gebruik maken van de gratis herhalingscursus. Wanneer je echter liever gebruik maakt van een theorieboek, kun je daar bij rijschool MT natuurlijk ook voor kiezen.

Theorie-examen

Het theorie-examen voor de personenauto duurt ongeveer 20-30 minuten. Het examen bestaat uit twee onderdelen met meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen:

1. Gevaarherkenning
Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.

2. Verkeersregels en Verkeersinzicht
Je krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht. Je moet van Verkeersregels en Verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.

Een theorie-examen kun je zelf aanvragen via cbr.nl. De theorie-examens extra tijd en een individueel begeleid examen moet de rijschool aanvragen.

Theorie-examen extra tijd

Als je denkt dat je meer leestijd nodig hebt, bijvoorbeeld als je licht dyslectisch bent, kun je ook een ‘theorie-examen extra tijd’ doen. Je krijgt tijdens dit examen per vraag meer antwoordtijd, waardoor de totale extra tijd op ongeveer 15 minuten uitkomt. Voor het onderdeel gevaarherkenning krijg je geen extra tijd.

Individueel begeleid examen

Het ‘individueel begeleid examen’ doe je in een aparte ruimte onder begeleiding van een theoriemedewerker. De inhoud van het examen is gelijk aan het gewone examen. De vragen en antwoorden kunnen desgewenst voorgelezen worden door de theoriemedewerker. Als het om een tolkexamen gaat kan de tolk de vraag en het antwoord vertalen. De tijd wordt in de gaten gehouden door de theoriemedewerker. Dit geldt alleen bij de verkeersvragen en niet bij het onderdeel gevaarherkenning.

Meer informatie?