Met het standaard autorijbewijs mag je gewoon rijden met aanhanger. Maar dit is wel gelimiteerd. Het verschilt namelijk per soort aanhang welk rijbewijs je nodig hebt. Wil je dus een nieuwe aanhangwagen kopen? Lees dan verder in onze blog of je met je huidige rijbewijs voldoet aan de richtlijnen en de weg op mag. Anders ben je genoodzaakt om een extra rijbewijs te halen.

Met een aanhanger rijden

Om met een aanhanger de weg op te mogen heb je een rijbewijs B, B+ of BE nodig. Het verschilt per type voertuig en de massa van je aanhang welk rijbewijs je precies hiervoor nodig hebt. Hier wordt meestal naar het toegestane gewicht gekeken van de aanhanger. 

Rijbewijs B met aanhang

Beschik je over een standaard autorijbewijs, oftewel het autorijbewijs B, dan mag je het volgende voortrekken met je auto:

  • Aanhanger met maximaal 750 kilo aan totaalgewicht van de aanhanger
  • Aanhanger boven 750 kilo, mits totaalgewicht niet hoger is dan 3500 kilo. 

Rijbewijs B+ met aanhang

Met een rijbewijs B+ mag je iets meer dan een gebruikelijk rijbewijs. Je bent dan bevoegd om met een aanhanger de weg op te gaan als het totaalgewicht van de auto en aanhanger niet meer is dan 4250 kilo. 

Rijbewijs BE speciale regels

Met een rijbewijs BE gelden dezelfde regels als een gebruikelijke rijbewijs B. In het jaar 2013 is dit gewijzigd. Heb je een rijbewijs BE voor 2013 behaald? Dan hoef je hier niet aan te houden. Je mag dan namelijk meer. Je mag in dit geval elke soort aanhanger en gewicht de weg op. Hou er wel rekening mee dat je altijd kijkt naar hoeveel je voertuig aan gewicht kan voorttrekken en wat je trekhaak daadwerkelijk aankan. Dit wordt ook wel de maximale trekhaaklast genoemd. Want als je hier niet aan houdt heb je een grote kans dat je een ongeluk veroorzaakt. Het maximum draaggewicht staat vermeld in het instructieboekje of het kentekenbewijs van je voertuig.

Geld een fietsendrager als aanhang?

Een fietsendrager wordt niet beschouwd als aanhanger, mits je natuurlijk de drager gebruikt voor het vervoer van fietsen. Mocht je andere goederen vastmaken aan je fietsendrager dan geldt dit wel volgens de richtlijnen van het algemene vervoer van goederen achter je auto. 

Pin It on Pinterest