De herfst komt er weer aan en dat betekent dat het weer vroeg donker is. Ook zal er meer regen vallen en worden de wegen een stuk gladder door al de vallende bladeren. Een goed recept voor vele nieuwe ongelukken. Elk jaar weer zijn er een stuk meer verkeersongevallen in deze periode. In deze blogs geven we je tips zodat je rekening kunt houden met dit gevaarlijke seizoen.

Pas je rijgedrag aan

In het verkeer moet je altijd defensief rijden. Dit betekent dat je rekening houdt met alle andere mensen op de weg. Om zelf geen ongevallen te veroorzaken is het raadzaam om het rijgedrag aan te passen. Sowieso hebben automobilisten moeite om hun rijgedrag aan te passen bij veranderende weersomstandigheden dus is het raadzaam om hierover na te denken. Pas je snelheid aan als het slecht weer is en rem tijdig. Door de vele bladeren en het gladde wegdek heb je nou eenmaal meer meters nodig om tot stilstand te komen. Ook treedt er veel aquaplaning op. Aquaplaning gebeurt als een auto over water op de weg rijdt en daardoor geen grip meer heeft op het wegdek. Je kunt dan heel snel de controle over het stuur verliezen.

Weersomstandigheden

In de herfst kan het soms erg gaan stormen. Het kan dus voorkomen dat er veel harde wind staat en je verrast zult zijn van harde windstoten. Ook zal het in deze periode erg mistig zijn. Omdat je mistachterlicht heel sporadisch wordt gebruikt, raden we aan om te controleren of je mistachterlicht het nog doet. Koop anders een nieuwe. Dit doe je voor je eigen veiligheid, maar vooral voor die van anderen. Zonder goed werkend mistlicht kun je namelijk niet inschatten waar een auto in dikke mist zich bevindt. 

Waar denken mensen nooit over na?

Mensen denken nooit na over de zolen van hun schoenen (of slippers) tijdens het rijden. In de zomer ontstaan er veel ongevallen omdat mensen met slippers gaan rijden, wat supergevaarlijk is, en in de herfst zien mensen niet het gevaar in van natte schoenzolen. Met slippers en natte schoenzolen heb je geen grip op de pedalen en dus ook niet op de rem. Je zou maar uitschieten tijdens het remmen en vol op de voorganger klappen. Iets wat je absoluut niet wilt hebben. Kijk daarom in de herfst eerst even of er geen natte bladeren onder de schoenen zitten.

Pin It on Pinterest